Uncategorized

Norsk mat – plukkfisk

plukkfisk

Som sunnmørsjente med vind og havsalt i håret, er det visse ting jeg savner som Osloboer. Idag vil jeg dele en gammel og god norsk fiskerett, som egentlig var restemat. Å kaste mat var ikke greit, og jeg synes ikke det er greit i dag heller.

Navnet plukkfisk kom egentlig av at man tok det man hadde av fiskerester. I tillegg er fisken delt i små biter, noe som gir en lapskauslignende konsistens.

Har du noe torsk i fryseren, eller en fiskerest i kjøleskapet, er det hovedingrediensen i plukkfisk.

Ingredienser til 4 personer:

  • 1 – 1,5 kg kokt torsk – skinn/benfri
  • Baconbit – skjæres i småbiter og stekes sprø
  • H – melk ( ca 1/2 liter)
  • Smør
  • Hvetemel
  • ( Hav)salt
  • Pepper
  • Muskatnøtt ( ca 1 ts raspet)
  • 1 liten løk
  • 1 bunt fersk asparges ( deles i to og bruker bare toppdelen) – smørdampes i ca 1 – 2 minutter
  • Poteter ( 2 – 3 per person – skrelles og kokes)
  • 4 – 6 gulrøtter ( skrelles, sjære si passe tynne skiver og smørdampes ca 5 minutter)

Fremgangsmåte: 

1. Fisk: Torsken kokes og renses for skinn og ben. Deles i mindre biter ( kan gjøres på forhånd).

2. Hvit saus: 4 ss smør smeltes i en egnet gryte. Finhakket løk og raspet muskatnøtt røres inn i smøret og løken skal bli blank og myk ( lav varme!).

Rør inn 4 ss hvetemel til en lys gylden masse.

Rør inn litt og litt av melken til blank, tykk og klumpefri hvit saus – småkoker 10 minutter.

Ha i salt og pepper etter smak.

3. Når sausen er ferdig, legg i fisken og bland forsiktig. 

4. Baconbit: Skjæres opp i små biter og stekes sprø på middels varme ( dette kan gjøres på forhånd).

5. Poteter: Skrelles og kokes under lokk i ca 20 minutter.

6. Gulrot: Skrelles og skjæres i passe tynne biter, legges i vann med litt salt og 1 ss smør. Dampes under lokk på høy varme i ca 5 minutter.

7. Asparges: Legges i vann med litt salt og 1 ss smør, dampes under lokk på høy varme ca 1 – 2 minutter.

Ved servering: Dryss baconet over plukkfisken og pynt gjerne med en persillekvast.

Gulrot, asparges og poteter serveres på egne fat.

Velkommen til bords og god appetitt!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s