Uncategorized

Øyeblikksmagi

Hvis det er noe livet har lært meg, så er det å sette pris på øyeblikket. Barn og aldersdemente har den egenskapen – å leve i øyeblikkene. Hvis vi ser stort på det;  er vår eksistens her på jorda satt sammen av øyeblikk .

Hva er øyeblikk?

Jo; det er et susbstantiv som på bokmål/riksmål betyr i løpet av kort tid. På nynorsk heter det augeblikk/augeblink. Substantivet er sammensatt av øye og blikk etter mønster i tysk og nedertysk ( lavtysk).

Fra jeg var barn av jeg alltid tenkt på øyeblikk som den tiden  det tar å feste blikket på noe og til du ha blunket med øynene. Altså et hurtig hendelsesforløp. Animerte filmer er vel det beste eksempelet på øyeblikk som er satt sammen til en helhet. Og jeg elsket tegnefilmer!

Å være tilstede her og nå er utfordrende for mange.

Tiden vi voksne bruker på å tenke bakover eller fremover, ser ut til å tippe vektskålen bort fra øyeblikket. Er vi redde? Er her og nå så veldig tilstede, levende, krevende og sterkt? Gjemmer vi oss bak fortidsminner, rutiner, handlelister og ferieplanlegging? Tør vi ikke å se hverandre i hvitøyet og stå i øyeblikkets magi?  Gjør det for vondt?

Behagelig og smertefritt er stikkord i vår tid .

Skal livet være som en animert film der helten/heltinnen går igjennom vanvittige prøvelser uten at snørret renner og blodet spruter?  Der håret alltid faller pent tilbake på plass? Vel; jeg synes livet er fantastisk, smertefullt, skremmende og helt sikkert dødelig. Livskunstnerne evner å “Carpe Diem” – gripe dagen – altså gripe øyeblikket!

Se detaljene; vær der du er, når du er der.

Ikke se  tilbake og angre på at du ikke sa det du ville si, gjorde det du ønsket eller hjalp den du ville hjelpe – fordi du var opptatt med noe annet. Ikke angre på at du planla neste års ferie i hodet ditt, mens venninnen din tømte sitt hjerte ut og du ikke fikk med deg det hun sa. Kjenn på luktene, følelsene, smertene, gledene, sorgene, angstene og lykkene – de kommer og går – som tidevannet følge månen, som dønningene ruller mot strandlinjen, som dag følger  og natt.

Naturen er overveldende vakker og brutal. 

Fødsel og død på nært hold i forrykende fart. Rovdyr og byttedyr på land og i hav. Næringskjedene med oss mennesker på toppen. Døgnfluer og evergreens. Trærne nøler ikke med å la bladene springe ut i vårsesongen, selv om det gjør vondt når knopper brister.  De holder heller ikke fast på løvet når det stråler gyllent og frosten kommer.

Å gi slipp på kontroll er kanskje vår største frykt?

Lar vi øyeblikkene komme og gå, på godt og vondt, lever vi selve livet. Da kan vi sanse, føle, være og ånde med hverandre og for hverandre. Å innse at ” å ha kontroll” er et “fantasibegrep” vi har skapt oss for å føle trygghet, er så skremmende i seg selv, at mange av oss ikke tør tenke tanken. Ser vi objektivt på vårt univers, bor vi på en ildkule som suser rundt i et uendelig verdensrom i en galakse vi ikke kjenner særlig godt. Det ikke noen vits i å dvele i fortid eller haste inn i fremtid, for vi har bare dette øyeblikket; her og nå.

Gjør det beste ut av hvert øyeblikk og skap din egen vakre animasjonsfilm – øyeblikk etter øyeblikk. Noen er vonde, noen er gode, andre er fantastiske. Hvem sa det skulle være en en dans på roser?

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s