Uncategorized

Speil, speil på veggen der…

selvbilde-refleksjon-1004250__340

Det er morgen, og du møter blikket ditt i speilet på badet for første gang i dag. Hva ser du? Glede? Smerte? Sorg? Tretthet? Rynker? Skjønnhet? Misnøye? Klokhet? Deg?

I Snehvit er den onde dronningen opptatt av å være vakrest i landet, og kan ytre sett sies å ha et sterkt selvbilde. Det som er langt vanligere, er å se sine feil og lyter i speilrefleksen. Hva vi “ser” rent utover det fysiske speilbildet, bestemmes av våre erfaringer og opplevelser med vårt ytre og indre selv.

mirror-983427__340

Som liten kan vi nyte å se oss selv i speilet, le og ha det gøy. Så skjer det mye med selvbildet i løpet av oppvekst og pubertet som påvirker hvor mye eller lite vi “vrenger” på selvbildet vårt. Den indre kritikeren våkner til liv, og vi gransker oss selv med lupe og måler oss opp mot skjønnhetsidealet som er “in” akkurat nå.  Anorektikeren er den ulitmate “selvbildeforvrengeren”.

baby-i-speil-536412__340

Både i fritid og på barnehage/skole er aktivitetene mye mer målrettet og konkurransepregede enn før. I idrett og lek skal mestring oppnås – vinnerkulturen er slått inn for fullt. Små barn opplever tidligere og tidligere å bli sammenlignet med andre, særlig på felter de mestrer “dårlig”.  Dette gir opplevelse av skam, som gir mange vanskelige følelser og som det er vanskelig å snakke om. I voksen alder er skam en av hovedårsakene til dårlig selvbilde/selvfølelse.

selvbilde-1959758__340

Tenk deg at du ser på et annet menneskes ansikt – ungt eller gammelt, kvinne eller mann. Hva ser du? Hvordan ser du? Er det skjønnhet i alle skjevhetene og rynkene?  Er det et glimt i øyet? Er det  vakkert? Ville du dømme utseendet til dette mennesket foran deg negativt? Ville du gi dette mennesket den kritikken du forer deg selv med?

Livet preger oss. Ingenting er symmetrisk, alt er foranderlig og skapt av en mirakuløs natur. Åpne øynene og se med hele deg; se detaljene og helheten. Alt som er levende er vakkert, og du lever; altså er du vakker! Du tror det ikke selv. Du kan ikke se det selv.

Selvkritikken og detaljblikket på feil og mangler må snus til skattejakt på leting etter din egen skjønnet, innefra og ut – ditt eget fantastiske selvbilde! Hver og en er unik. Hver og en har sitt helt spesielle genmateriale og fingeravtrykk. Hvordan vi jobber med oss selv, hvilke tiltak vi setter inn og hvilke hjelpere vi benytter bestemmes underveis i prosessen. Selvbildet ditt males på nytt, skammen gir slipp og så er DU vakrest i landet her – fordi du ikke er perfekt!

swans-820173__340

Kilde: https://www.psykopp.no/fagartikkel-skam/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s