blogg, helse

Våryr eller…?

kirsebær-1363318__340

Fuglene synger, løvet spretter og noen dager er solen så varm at du tror det er sommer. Setter du pris på blomster og natur, springer magnoliatrærne, kirsebætrærne og blåveis/hviteis ut i full flor i april/mai og kan gi herlige opplevelser. Men vi skal ikke la oss lure til å pakke bort vintertøyet enda.

Plutselig regner, snør eller blåser det kaldt fra nord. Kontrastene mellom den mørke senvinteren og den lyse våren er store. Gleden synes veldig godt, men det gjør også sorgen. Det er lettere å “gjemme”seg i mørket enn i det skarpe vårlyset. Og alt er liksom så hyggelig på våren ( bortsett fra når det snør, da).

hage-1503880__340

Kjærester går hånd i hånd, fugler synger av full hals og søker partnere, alt oser og syder av fødsel, vekst og liv. Utadrettede aktiviter står på dagsplanen; som hagearbeide, balkongforberedelser, rydding, utskifting av garderobe fra varme til lettere klær og skotøy, turer i skog og mark, finne frem sykkelen, pusse båten og ja…listen er lang.

kjærester-1718244__340

Innen kinesisk medisinsk tradisjon står våren for elementet tre, fargen grønn, organene lever og galleblære, følelsen irritasjon/aggresjon og utadvent/handlende energi. Dette passer veldig bra for alle om føler seg vel, og full av livslyst. For de som ikke er så sprudlende, kan tristhet og passivitet øke i denne årstiden.

yin-yang-29650__340

Innen kinesisk medisinsk tradisjon står våren for elementet tre, fargen grønn, organene lever og galleblære, følelsen irritasjon/aggresjon og utadvent/handlende energi. Dette passer veldig bra for alle om føler seg vel, og full av livslyst. For de som ikke er så sprudlende, kan tristhet og passivitet øke i denne årstiden.

sorg-2140404__340

En følelse av å falle utenfor,være mislykket eller rett og slett ensom kan skylle over deg som iskaldt vann og gi en “klump” i magen. Kanskje er du for sliten til å “friske opp” hjem og balkong/hage? Mulig du er så pollenallergisk at våren fremstår som din verste fiende. Mangel på båt, sykkel eller økonomi til å sette seg på den rette utekafeen kan gi sosiale utfordringer. Er du uten kjæreste eller ektefelle, vil du kanskje helst forsvinne under jorden til mørketiden kommer igjen, som en dempende beskytter.

Ikke fortvil. Første steg i riktig retning er å tilgi seg selv for at du ikke er et “vårmenneske”, ikke føler deg helt på topp eller har mot til å la vårlyset skinne på deg. Når du har funnet ut hva som gir deg energiløsheten ( allergi, slitenhet, livssituasjon, sorg mm) , er det mange tiltak som kan bedre vårfølelsen.

karusell-1220908__340

En god, åpen og ærlig samtale med en nær venn eller slekting kan være første steg på veien til å bli “våryr”. Finner du ut at problemet/-ene har en psykosomatisk årsak; er coach, psykoterapeut, psykolog og psykiater gode alternativer for hjelp til sortering av problemer, årsaksleting og atferdsendring.

Årakene kan like gjerne være fysiske, som pollenallergi, asthma, belastningslidelser som oppstår gjennom livet og fører til muskel/skjelettlidelser. Her er både akupunktur, fysioterapi, kiropraktikk, manuell terapi og naprapati gode innfallsvinkler til bedre helse og mer vårglede.

Lurer du på noe, ta kontakt !

 

 

 

 

2 thoughts on “Våryr eller…?”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s