Uncategorized

Nå skal vi kose oss, det er påske!

påskehare-2151995__340
Ja, det er påske, og for mange betyr det ski, hytte og godteri. For noen er påsken et kjærkomment “pust” i bakken.  Andre feirer religiøs høytid, og enkelte har ikke noe forhold til  påsken i det hele tatt. Så hva er nå denne påsken, egentlig? Kos? Religion? Tradisjon? Fri?
I et kristent perspektiv representerer påsken det ultimate offeret (offerlammet) og frelsen. Jesus henrettes på korset ( langfredag) av romerne, dør og begraves. Han står opp igjen fra de døde ( påskemorgen) og er Guds “høyre hånd” ( hjelper) i himmelen ( påskemorgen).  Påsken er den viktigste høytiden i kirkeåret.
jesus-653472__340
Som barn, kan jeg huske at dette lød veldig skremmende og rart. Men også fint og håpefullt. Og jeg må vel innrømme at tanken på påskeegget og alt som kunne være inni det, lokket mest. Duften av appelsiner, smaken av kvikklunsj, lukten av skismøring og sololje ( kokoslukt) og fjelluft med hvit vidder, puddernsnø og varm sjokolade på Kaffistova ( Ørskogfjellet) er de sterkeste minnene fra barnepåskene.
monopol-1538341__340
Brett- og kortspilltradisjoner sitter sterkt i, og det ble spilt både Yatzy, Kinasjakk, Monopol, Ludo, Stigespill, Pinnespill, Vri Åtter, Gammel Jomfru, Whist og Bridge. Når de voksne spilte Bridge, måtte vi barna holde oss på rommet og fikk ikke være med/lære. Da drakk de noe de kalte “longdrinks” og “pjolter”,  som så veldig godt ut, og som vi ikke fikk smake…  Langfredag fikk vi ikke gå ut i det hele tatt, og fest/dans var kun lov påskeaften.
kylling-15949__340
Huset ble pyntet i gult, med dekorerte egg, kyllinger og gåsungekvaster (grener fra seljetre i knopp) i vaser. Lammelår ble servert påskeaften, og hadde vi pinnekjøtt igjen fra jul, ble det spist i påsken.lam-2153406__340
For meg er påsken symbolet på liv og død, håp og ny start. At vi blander hedenske ritualer og kristne skikker, er en naturlig del av folkekulturen og tradisjonene. Men det er greit at kommende generasjoner og nye landsmenn får vite om vår kultur og hvorfor vi velger å feire påsken som vi gjør – enten det er religiøst, bare “kos” eller ingen feiring i det hele tatt.
God Påske!
Kilder:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s